Teoria chibritului (la propriu)

Dupa ce citesti acest articol, ori nu mai vrei auzi in viata ta de chibrituri ori devii colectionar.

Nu va voi intoxica astazi cu o expunere docta despre istoria inventarii obiectelor de aprindere, a fabricarii chibriturilor ori a colectionarii ambalajelor betelor ingamaliate. Va voi spune doar ca, urmare a unui lung sir de inventii si perfectionari, datorate cautatorilor de nou din mai multe tari, timp de peste o suta de ani, in 7 aprilie 1827, farmacistul John Walker dintr-un orasel din centrul Angliei, lipea prima eticheta pe o cutie cu chibrituri, punand, fara sa se gandeasca la aceasta, temelia noului hobby: colectionarea etichetelor cutiilor de chibrituri, pasiune care va primi, mai apoi, numele de filumenie.
Stim ce sunt chibriturile! Ca in cazul obiectelor banale, dar, fara de care nu ne mai putem imagina cotidianul, nici in materie de chibrituri, omul obisnuit nu ia seama la felurile de chibrituri, la modurile de ambalare a lor, la diversitatea mesajelor ce se aplica pe cutii si pe plicuri. Aceste aspecte intereseaza numai pe producatorii si pe colectionarii obiectelor respective. Este de mirare cat de greu se realizeaza o punte de colaborare intre acesti doi indivizi, aflati la cele doua capete ale lantului, desi, ei au interese comune! Transportatorul, comerciantul, cel care le depoziteaza, nici utilizatorul, nu prea dau importanta mesajului imprimat pe ambalajul chibriturilor! Se naste intrebarea: cate feluri de chibrituri exista? Implicit, se naste o alta intrebare: ce materiale pot intra in componenta colectiei filumenice? Sa o luam metodic si sa incercam o clasificare a chibriturilor si a ambalajelor lor. Veti fi uluiti sa constatati diversitatea ce exista intr-o lume aparent banala, lumea chibriturilor!
Ce este chibritul? Sa facem putin "teoria chibritului"! Chibritul este un articol de aprindere format dintr-un bat, din lemn sau din material plastic, hartie ceruita, etc., cu o gamalie la un capat formata dintr-un amestec de aprindere prin frecare (de orice suprafata - "strike anywhere matches" - sau de o suprafata pastata cu fosfor - "safety matches").
In materie de ambalaje, diversitatea este si mai mare. Mai intai, sunt chibrituri obisnuite, cele cu care ne intalnim peste tot, in cutie paralelipipedica cu sertar, din lemn imbracat in hartie si cu eticheta aplicata, in cutie paralelipipedica cu sertar, din carton imprimat sau cu eticheta aplicata, in cutie paralelipipedica cu capac, din carton imprimat pentru chibrituri de menaj sau de birou, apoi, este plicul, din carton imprimat, cu chibrituri confectionate din lemn sau carton, dar, si cutia de chibrituri de alt format (cilindru, piramida, con, etc.), de regula, din carton ori plicul de chibrituri, cu forma deosebita, sau multe alte formate, pungi, saculete, etc. Aºa cum am menþionat deja, chibriturile obiºnuite sunt de douã feluri: chibrituri de siguranþã = safety matches (cele care nu conþin fosfor în gãmãlie, ci, doar în pasta fosforicã de pe cutie) si chibrituri cu aprindere oriunde = strike anywhere matches (acestea conþin un compus al fosforului în gãmãlie, iar, pe cutie este un banal ... ºmirghel!). pe plan mondial, peste 80% din chibriturile produse sunt de tipul de siguranþã. Doar în þãri cu climã uscatã se produc ºi chibrituri cu aprindere oriunde (Italia, Spania, Columbia, etc.). Chibriturile de siguranþã se mai numesc ºi chibrituri suedeze, dupã þara în care au fost brevetate ºi produse prima oarã, pe la mijlocul secolului XIX.
Pe langa chibriturile obisnuite, exista chibriturile de vant, chibrituri cu gamalia de circa 20 de mm, care nu se sting pe vant si se folosesc de catre marinari sau artificieri, chibrituri bengale, similare chibriturilor de vant, dar, ele au in compozitia gamaliei, coloranti sau materiale care produc scantei, apoi, chibrituri lumanare, care sunt, de fapt lumanari care au, la capatul fitilului, materialul de aprindere, ca gamalia chibritului, ori chibrituri de camping, care sunt bucati dintr-un material similar hartiei, dar, care arde timp de 5-10 minute pentru aprinderea focului de lemne, cu o gamalie de chibrit de siguranta la un capat, precum si aprinzatorul pentru soba cu petrol, bucati croite dintr-un material similar hartiei, dar, care nu produce fum prin ardere si nu lasa cenusa, cu sau fara o gamalie de chibrit la un capat, … Si, in final, obiectul care se lupta … "sa dea foc valizei cu chibrituri", bricheta, care este si ea obiect de colectionare pentru anumiti filumenisti
Filumenistul adevarat este interesat si de alte materiale care au tangenta cu chibriturile. In colectia sa veti gasi: documente continand informatii despre chibrituri si fabricarea lor (istorie, inventii, perfectionari, tehnologii, produse noi pe piata, fabrici noi sau inchiderea celor vechi, etc.), despre colectionare (persoane care colectioneaza, care expun din colectia lor, etc.), despre curiozitati legate de chibrituri (machete realizate din bete de chibrit, localuri cu nume sau cu decorare legate de chibrituri), publicatii care trateaza despre chibrituri, fabrici, colectionari, asociatii, expozitii, obiecte cu forma amintind de cutia sau plicul de chibrituri, precum si diferite obiecte, imposibil de enumerat datorita varietatii lor, bricheta in forma de plic sau de cutie de chibrituri, suportul de servetele in forma de cutie de chibrituri, sau obiecte in care se pastreaza chibrituri sau cutii sau plicuri de chibrituri, diferite dispozabile.
Daca nu v-am speriat cu incredibila vastitate a domeniului de care se ocupa filumenia … apucati-va de colectionat! Flacara pasiunii va lumina viata dumneavoastra!

Filumenie ma-i pus pe jar :)

Un comentariu:

Zamfir de Turda spunea...

http://zamfirpop.com/blog/2011/01/21/sa-colectionez-ceva-ce-nu-intereseaza-pe-altii/